‘Bukan Biasa-Biasa’ – Ini Adalah Peluru Berpandu Hamas Dan PIJ Yang Paling Ditakuti Israel


Beberapa hari lalu, Hamas dan Jihad Islam Palestin (PIJ) telah membalas tindakan Israel yang menyerang Masjid Al-Aqsa dengan melakukan serangan balas menggunakan roket buatan sendiri.

Perisikan Israel menyatakan bahawa kekuatan roket Hamas tidak boleh dipandang rendah. Sekurang-kurangnya terdapat 5,000 hingga 6,000 roket di ibu pejabat Hamas. Pelbagai versi roket dapat menjangkau pelbagai kawasan di Israel.

Bukan hanya roket, Hamas juga memiliki ribuan mortar yang mampu mencapai penempatan Israel di sempadan Gaza.

Pada permulaan awal konflik Hamas dan Israel, para pejuang Palestin kebanyakannya bergantung harap pada Iran dan beberapa negara lain bagi menentang kekejaman Israel di sana.

Tidak mahu terlalu berharap pada bantuan luar, Hamas akhirnya membina peluru berpandu buatan sendiri. Roket buatan mereka pada awalnya dikatakan tidak mampu mencapai jarak yang jauh, tetapi ia cukup kuat untuk mengejutkan Israel.

Namun sejak beberapa tahun yang lalu, keupayaan Hamas dan PIJ dalam membina peluru berpandu buatan sendiri menjadi semakin canggih. Hamas dan PIJ sudah mula menggunakan roket buatan sendiri semasa Perang Gaza pada tahun 2014.

Pada tahun tersebut, difahamkan bahawa peluru berpandu buatan Hamas seperti R-160, M-302D dan M-302 berjaya mencapai jarak yang cukup jauh. Jangkauan peluru berpandu itu dikatakan mampu sampai sehingga 100-160 kilometer.

Selain peluru berpandu kepunyaan Hamas, PIJ juga mempunya peluru berpandu buatan sendiri yang hampir sama kekuatannya dengan peluru berpandu Hamas. Difahamkan bahawa peluru berpandu kepunyai PIJ yang diberi nama Buraq-100 mampu mencapai jarak sehingga 100 kilometer.

Tidak cukup dengan itu, PIJ dan Hamas juga mempunyai peluru berpandu jarak pendek dengan kejauhannya mampu mencapai 70-80 kilometer. Peluru berpandu ini dikatakan lebih ditakuti oleh pihak Israel kerana mampu mencapai beberapa lokasi penting yang ada di Israel.

Fajr-3 dan Sejjil-55 adalah antara dua peluru berpandu Hamas yang paling ditakuti Israel. Difahamkan bahawa Sejjil-55 telah berjaya menghancurkan sistem pertahanan peluru berpandu Israel, iaitu Iron Dome. Manakala di Ashkelon, dua orang dilaporkan tewas dalam serangan roket Sejjil-55.

Untuk rekod, melalui laporan risikan Israel, Hamas memiliki lebih banyak peluru berpandu jarak pendek berbanding peluru berpandu jarak jauh. Disebabkan itu, peluru berpandu jarak jauh mereka sering digunakan berbanding peluru berpandu jarak dekat yang sering menyerang bandar-bandar Ashdod, Ashkelon dan koridor Gaza.

Sumber: Vocket

PERHATIAN: Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih