Enam Tahun Tidak Berjumpa Anak, Wanita Ini Rela Dipenjara Daripada ‘Patah Balik’


Sejak malam Isnin lalu, lebih 6,000 pengguna jalan raya telah memenuhi sempadan Bekasi-Karawang, Indonesia untuk pulang ke kampung atau lebih dikenali sebagai ‘mudik lebaran’.

Salah seorang ‘pemudik’ yang mahu pulang berhari raya merupakan seorang wanita yang dikenali sebagai Carliana (41), seorang bekas Pekerja Migran Indonesia (PMI).

Beliau baru sahaja pulang semula ke Indonesia pada tahun lalu setelah hampir tujuh tahun berkerja di Taiwan. Sejak pandemik COVID-19 semakin meruncing pada tahun lalu, negara tersebut menutup kedatangan tenaga kerja asing.Ketika Carliana ditahan dan diminta untuk patah balik di Pos Sekatan Tanjungpura, Karawang, beliau segera memberhentikan motosikalnya di hadapan penguat kuasa.


Beliau yang bertolak dari Bogor menegaskan hanya ingin pulang ke Pemalang, Jawa Tengah. Carliana mengatakan sudah bertahun-tahun beliau tidak berjumpa bersama anak di kampung halaman.
“Saya tidak mahu patah balik, lebih saya dipenjara daripada mendengar anak saya menangis,” tegas Carliana kepada penguat kuasa.


Walaupun keadaan sedikit ‘tegang’ dan ’emosional’, beliau telah diminta untuk meletakkan kenderaan ke tepi dan berunding dengan aman. Salah seorang pegawai, AKP Rizky Adi Saputro berada di situ turut menenangkan keadaan.


Carliana menerangkan kepada Rizky mengapa dia perlu pulang ke kampung, dan setelah mengikut pertimbangan dan budi bicara, akhirnya beliau dibenarkan meneruskan perjalanan secara lisan.


“Sekarang anda bergambar dengan saya sebagai bukti diizinkan meneruskan perjalanan secara lisan. Sila tunjukkan gambar ini pada petugas di pos sekatan yang seterusnya. Namun, keizinan ini hanya untuk perjalanan di wilayah Karawang sahaja,” terang Rizky kepada Carliana.

Sebelum Carliana meneruskan perjalannya, beliau menyatakan kini dia sedang berkerja di Bogor bagi meneruskan kelangsungan hidup.

Nasib tidak menyebelahinya apabila kad ATM dari sebuah sebuah bank di Taiwan telah disekat dan untuk memulihkannya, Carliana perlu kembali ke negara tersebut.

“Pandemik ini benar-benar memberi kesan kepada saya,” kata beliau.

Sumber: Vocket

PERHATIAN: Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih