Lapangan Terbang Kedua 1srael Pula Menjadi Sas4ran H4mas Selepas 1srael Menutup Lapangan Terbang Utamanya


BANDAR GAZA: H4mas hari ini memb3dil r0ket ke Lapangan Terbang Ramon berhampiran Eilat, 1srael, lokasi kemasukan pesawat yang dil3ncongkan selepas lapangan terbang utama di Tel Aviv dis3rang.

Jurucakap sayap s3njata H4mas memaklumkan mengenai s3rangan r0ket seberat 250 kilogram (kg) dan menuntut semua syarikat penerbangan antarabangsa segera mengh3ntikan penerbangan ke mana-mana lapangan terbang di 1srael.

H4mas memb3dil lebih 1,600 r0ket ke arah 1srael sejak Isnin lalu manakala t3ntera 1srael memaklumkan meny3rang sas4ran Gaza lebih 600 kali.

Terdahulu, pihak berkuasa penerbangan awam 1srael mel3ncongkan semua penerbangan penumpang dari Lapangan Terbang Ben Gurion, Tel Aviv ke Lapangan Terbang Ramon, ketika am4ran s3rangan udara sekali lagi dikeluarkan H4mas.

Sehubungan itu, kebanyakan syarikat penerbangan antarabangsa membatalkan penerbangan ke 1srael. Jurucakap United Airlines dan American Airlines memberitahu AFP, penerbangan dari AS ke 1srael dibatalkan ‘hingga 15 Mei ini’.

Di Gaza, 83 orang dilaporkan terbu nuh termasuk 17 kanak-kanak dan lebih 480 orang lagi c3dera selepas kawasan pantai dib0m hebat termasuk merun tuhkan sebuah bangunan 12 tingkat.

Di dalam 1srael pula, tujuh orang terbu nuh sejak Isnin lalu termasuk seorang kanak-kanak berusia enam tahun, selepas sebuah r0ket terkena rumah keluarganya.

Terkini, Israel mengerahkan lebih ramai anggota tent3ra ke sempadan Gaza bagi menghadapi s3rangan H4mas manakala di dalam negara, pihak berkuasa Z1onis berdepan rusvhan membabitkan penduduk Yahudi dan Arab.

M3riam dilihat mengeb0m wilayah Palestin manakala wartawan AFP melihat lebih banyak anggota t3ntera berkumpul di sempadan, di fahamkan bagi menyertai operasi tiga hari men3ntang H4mas-AFP

Sumber:AFP/bharian.com.my

PERHATIAN: Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih