M4.yat rent.vng disahkan miIik ibu, anak harap pel4ku dapat hvkuman setimp4l

 Hari Ibu bertukar menjadi khabar dvka buat sebuah keluarga ini apabila polis mengesahkan m4.yat ren.tvng yang ditemukan di Kampung Padang Air, Kuala Nerus di Kuala Terengganu pada 17 April lalu adalah ibu mereka.

Menurut laporan BH Online, m4.yat m4ngsa Che Janiah Jaafar yang berusia 55 tahun itu dikenal pasti berdasarkan hasil keputusan uj1an asid de0ksir1.bonukleik (DNA).


Anak sulung m4ngsa iaitu Wan Mahisyamri W Abd Manan r3da dengan kejadian tersebut dan bersyvkur apabila penantian dia bersama enam adik-beradiknya selama lebih dua minggu akhirnya terjawab.

“Nalvri kami memang kuat mengatakan itu m4.yat ibu apabila membuat pengec4man dan ketika itu, kami sudah r3da dengan apa yang berlaku namun perlu menunggu keputusan DNA kerana ia membab1tkan b…h

“Kami harap pel4ku yang bertanggungjawab dikenakan hvkuman set1mpal. Kami akan menvntut jnazah ibu esok dan jnazah dijangka dikebvmikan selepas solat Zohor di Felda Bukit Bading, Ajil, Hulu Terengganu,” katanya.

Malah, Wan Mahisyamri berharap orang ramai tidak membuat sebarang spekvlasi mengenai kejad1an menimpa arw4h ibunya itu sebaliknya hanya menunggu sias4tan pihak polis.

Sementara itu, seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Mawar Berbisa yang dipercayai men4ntu Allahy4rham turut memuat naik sebuah p0sting mengesahkan m4.yat tersebut adalah ibunya.

“M4.yat dib….h & dib4kar dengan kej4mnya adalah ibu kami…”Berikutan uj1an menimpa mereka sekeluarga itu, Mawar mem0hon d0a orang ramai agar mend0akan kesejahteraan arw4h ibunya.

“Allahu akbar..! Syah1d buatmu ibu. Walaupun per1t untuk kami terima, tapi kami r3da dengan ketentuan Allah. Saya m0hon sahabat sahabat semua sedekahkan d0a dan al-Fatihah buat ibu kami,” tulisnya.Terdahulu, m4ngsa keluar rumah pada 16 April lalu dan tidak pulang ke rumah sebelum ahli keluarga bertindak membuat laporan polis mengenai kehiIangannya pada 18 April lalu.

Difahamkan, dua lelaki berusia 30-an dan 60-an sudah dit4han pihak polis pada 1 Mei lalu dan direm4n sehingga 12 Mei ini.

M4.yat dengan kesan terb4kar seluruh badan ditemvkan di tepi jalanAnggota polis mengangkat m4.yat tanpa identiti dengan kesan terb4kar keseluruhan badan yang ditemukan dalam keadaan tert1arap di tepi Jalan Kuala Terengganu-Kelantan, pagi tadi. – BERNAMA

Terdahulu pada 17 April lalu, media melaporkan penemuan satu m4.yat tanpa identiti dengan kesan terb4kar keseluruhan badan ditemui di tepi Jalan Kuala Terengganu-Kelantan di Kampung Padang Air dekat Tepoh.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu ACP Abdul Rahim Md Din berkata sepasukan anggota polis digerakkan ke l0kasi kejadian selepas pihaknya menerima panggilan mengenai penemuan m4.yat itu pada pukul 8.15 pagi tadi.

Beliau berkata m4.yat itu ditemukan kira-kira tiga meter di bawah satu cervn dalam keadaan tert1arap, dengan kesan terb4kar keseluruhan badan kecuali pada bahagian betis kanan, dan siasatan sedang dijalankan oleh pasukan f0rensik polis dan Unit Anjing Pengesan (K9).

“Tiada d0kumen pengenalan ditemui, dan setakat ini kita belum mengetahui identiti atau jantina m4ngsa . Berdasarkan sias4tan awal kita percaya m4ngsa mninggal dunia di tempat lain dan dibawa ke sini sebelum dib4kar,” katanya ketika ditemui pemberita di lokasi kejadian hari ini.

Katanya m4.yat itu dibawa ke Unit F0rensik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk dibed4h si4sat dan sias4tan lanjvt akan dijalankan di bawah Sksyen 302 Knun Kes3ksaan.

Beliau seterusnya meminta orang ramai yang kehiIangan ahli keluarga atau mempunyai maklumat berkenaan kejadian untuk tampil ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu bagi membantu sias4tan.

Sementara itu, seorang pekerja kebersihan Mohd Hamdan Abd manaf, 23, berkata beliau menemui m4.yat itu kira-kira pukul 7.15 pagi ketika sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan berhampiran kawasan berkenaan.

“Waktu sedang bekerja saya nampak asap dari kawasan semak di tepi jalan, saya ingatkan ada orang b4kar sampah… bila saya pergi tengok saya tidak pasti, sama ada itu patung atau m4.yat .

“Saya pun tanya seorang lelaki yang kebetulan lalu di kawasan itu untuk mendapatkan kepastian dan dia katakan bahawa itu adalah m4.yat . Lelaki itu terus menghubungi talian kecem4san 999 untuk membuat laporan,” katanya

M4.yat ditemui ren.tvng di tepi jalan dipercayai wanita

Terdahulu, Polis percaya m4.yat tanpa identiti yang ditemui ren.tvng di tepi jalan di Kampung Padang Air, Kuala Nerus dekat sini, pada Sabtu lalu adalah seorang wanita.

Ketua Jabatan Sias4tan Jnayah Terengganu, Asisten Komisioner Mohd Marzukhi Mohd Mokhtar, berkata kesimpulan awal itu dibuat berdasarkan bentvk fizikal m4ngsa termasuk pemer1ksaan terhadap betis kanan m4ngsa yang tidak terb4kar.

“Kita percaya m4ngsa adalah wanita, namun punca kem4tian m4ngsa svkar ditentukan kerana m4ngsa dipercayai sudah mninggal dunia sebelum dib4kar.

“Sebahagian besar anggota badan m4ngsa sudah terb4kar kecvali betis kanan dan keadaan itu menyvkarkan kita untuk mengenal pasti pvnca kem4tiannya,” katanya ketika dihubungi.

Katanya, polis sedang menyi4sat pelbagai svdut termasuk kemungkinan m4ngsa berada dalam senarai kes orang yang dilaporkan hiIang sebelum ini.

Jelasnya pihaknya ada menerima satu laporan daripada orang awam yang mend4kwa m4ngsa adalah ahli keluarga mereka dan uj1an asid deoksiribonukleik (DNA) akan dijalankan.

Terdahulu, seorang tukang sapu menemui m4.yat tanpa identiti yang ren.tvng hampir keseluruhan badan di tepi jalan di Kampung Padang Air di Kuala Nerus.

Kejadian disedari lelaki terbabit ketika mahu memulakan tugasnya di l0kasi kejadian kira-kira 7.15 pagi sebelum ternampak asap di dalam sem4k berhampiran.

 

Sumber: BH Online (Zatul Iffah Zolkiply) , Facebook Mawar Berbisa & Ustaz Sulaiman Sulong, OMM, Awani