Kerajaan Perak Edar Telefon Pintar Berkualiti Rendah Buat Para Pelajar, Mahu Elak Bermain ‘Game’


Pengedaran telefon pintar ini di Perak telah menjadi isu apabila model yang diedarkan sekadar dilengkapkan dengan spesifikasi yang rendah iaitu 1GB RAM, 8 GB ruang storan dan bateri berkapasiti 2,000mAh.

Perkara ini dibangkitkan dalam membincangkan penggunaan telefon pintar ini untuk urusan PdPR yang memerlukan pelajar memuat turun dan menggunakan beberapa aplikasi yang mungkin sukar atau lambat diproses pada model ini.

Walau bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Ahmad Saidi Mohamad Daud mengatakan beliau percaya sekiranya para pelajar mengatakan model ini tidak berkualiti atau lembab, berkemungkinan mereka menggunakannya untuk bermain game dalam talian yang membuatkan prestasi model ini menjadi lebih lembab apabila sudah dimuat naik dengan game.

Selain itu, beliau juga turut memaklumkan model ini turut dilengkapkan dengan aplikasi Frog Play yang membolehkan pelajar sekolah rendah dan menengah membuat rujukan dan menjawab kuiz subjek teras yang tersedia.

Difahamkan sebanyak 15,000 telefon pintar bakal diedarkan menerusi program fasa pertama yang dikhususkan buat pelajar yang bakal mengambil Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM).

Untuk pengetahuan, model ini masih lagi mampu memuat turun aplikasi daripada Google namun berdasarkan ruang storan 8GB yang ditawarkan, aplikasi yang mampu dimuat turun mungkin tidak banyak dalam masa yang sama.

Sementara itu, buat ibu bapa atau para pelajar yang sedang mencari telefon pintar dalam jurang harga di bawah RM400, Samsung Galaxy A02 yang dilengkapkan dengan 3GB RAM dan 32GB ruang storan berharga RM399 atau Xiaomi Redmi 9a dengan spesifikasi 2GB RAM dan 32GB ruang storan berharga RM329 antara yang dicadangkan.

Sumber: Vocket

PERHATIAN: Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih