-->
banner here
Powered by Blogger.

4 Juta Data Rakyat Malaysia Terdedah Dan Diiklankan Dengan Harga Sekitar RM35,500

advertise here


Maklumat peribadi merupakan perkara yang dirahsiakan oleh semua orang lebih-lebih lagi daripada orang yang tidak dikenali. Namun, dengan kemajuan teknologi pada hari ini
 pejenayah siber juga berkebolehan mencuri maklumat seseorang tanpa pengetahuan mereka.

Menerusi laman Lowyat, pangkalan data yang dimiliki oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) telah disenaraikan untuk penjualan di sebuah laman forum. Sebanyak 4 juta data peribadi rakyat Malaysia yang disyaki telah terbabit pada kali ini. Harga yang ditawarkan bagi mendapatkannya sekitar 0.2 BTC bersamaan RM35,495 mengikut pertukaran semasa.

Berdasarkan siaran pengiklanan yang dibuat, maklumat tersebut berjaya diperolehi melalui API MyIdentity di laman Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Bagi mereka yang tidak mengetahui MyIdentity, MyIdentity merupakan sebuah platform perkongsian data peribadi antara agensi kerajaan dalam mendapatkan informasi seseorang.

Sejumlah besar data yang bakal dijual merangkumi maklumat seperti nama, nombor telefon, nombor MyKAD, jantina, agama, alamat dan emel peribadi. Malahan, kesemua data yang dikumpulkan telah membabitkan kumpulan rakyat yang dilahirkan pada tahun 1979 sehingga tahun 1998.

Buat masa ini, penjualan pengkalan data ini masih belum dipastikan lagi oleh mana-mana badan kerajaan. Akan tetapi, pihak berkuasa perlu menyiasat perkara tersebut secepat mungkin kerana melibatkan maklumat peribadi rakyat yang boleh disalah guna oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Kemas kini 28 September 2021: Pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menerusi perkongsian terbaru tampil memberi kenyataan memaklumkan tidak berlaku sebarang kebocoran data dan maklumat seperti yang didakwa.

LHDN juga sedang bekerjasama dengan pihak JPN dan Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA), Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi melihat semua kemungkinan berkenaan dakwaan ini.

Sumber: The Vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih