Mahu ‘Selamatkan’ Rakyat, China Haramkan Selebriti Lelaki Berpewatakan Feminin Muncul Di TV


Sekiranya anda kerap menonton siri atau filem yang dikeluarkan media Barat sejak akhir-akhir ini, pastinya anda cukup sedar di mana media Barat seolah ‘mempromosikan’ dan meraikan gaya seseorang selebriti tanpa mengira jantina, orientasi seksual atau perwatakannya.

Dalam pada itu, perkara ini nampaknya nyata berbeza di China apabila pihak kerajaan mereka sedia mengharamkan selebriti lelaki dengan perwatakan feminin dalam usaha untuk ‘menyelamatkan’ kaum lelaki di negara tersebut untuk kekal maskulin.

Dinamakan sebagai revolusi budaya, pihak kerajaan China memaklumkan pihak penyiar perlu mematuhi undang-undang ini di mana kawalan ketat bakal dijalankan. Selain itu, selebriti yang berpewatakan pelik atau songsang bakal dihalang untuk disiarkan secara rasmi di TV.

Menerusi langkah yang dibuat pihak China, didapati terdapat sesetengah pihak yang kurang senang selepas mendapati beberapa selebriti dari negara luar tidak lagi dapat disiarkan di negara tersebut khususnya dari Korea Selatan.

Tidak kurang juga individu dari Amerika Syarikat yang tidak bersetuju dengan undang-undang China yang mahu memastikan rakyatnya tidak terpengaruh dengan gaya selebriti berkenaan.

Sumber: The Vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih