Viral Kereta Proton Saga Kena Sondol Kerbau, Lelaki Ini Cari ‘Tuannya’ Untuk Tuntut Ganti Rugi


Ada segelintir pemilik masih berdegil membiarkan haiwan ternakan masing-masing berkeliaran sehingga mengundang kemudaratan kepada orang ramai serta kemudahan awam.

Baru-baru ini seorang lelaki terperanjat apabila melihat ada seekor kerbau berada berhampiran keretanya yang diletakkan hadapan kilang di kawasan perindustrian Klebang Bistari.

Lebih membuatkan lelaki tersebut terperanjat apabila dia menghampiri keretanya dan mendapati terdapat kesan kemek serta cermin sisi pada bahagian kiri kereta akibat disondol oleh kerbau yang datang tanpa diundang.


Oleh kerana mahu meminta ganti rugi daripada pemilik kerbau terbabit, lelaki itu telah berkongsi video dan gambar di dalam Facebook Group untuk mendapatkan pertolongan orang ramai bagi mencari siapakah pemilik kerbau yang berada di berhampiran kawasan perindustrian itu.

Hantaran tersebut telah meraih perhatian penduduk sekitar kawasan itu yang simpati dengan kejadian yang menimpa terhadap pemilik Proton Saga tersebut. Rata-rata orang ramai menyarankan lelaki itu untuk membuat laporan kepada pihak berkuasa untuk tindakan lanjut.

Bahkan ada yang mencadangkan untuk lelaki itu mengekori kerbau terbabit sehingga berjumpa dengan tuannya bagi memudahkan dia menuntut ganti rugi atas kerugian yang dialami.

Menurut pemilik Proton Saga ini, dia sudahpun membuat laporan kepada Majlis Bandaran Ipoh dan menunggu pihak berkuasa untuk menangkap kerbau terbabit bagi mengelakkan perkara yang sama berulang lagi.

Sebelum ini pihak polis pemilik haiwan ternakan yang tidak bertanggungjawab boleh diheret ke mahkamah membabitkan kesalahan mengenai kesihatan, keselamatan, kemudahan, kesopanan dan akhlak awam di bawah Seksyen 289 Kanun Keseksaan iaitu cuai dalam menguruskan haiwan.

Sumber: The Vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih