KWSP Bakal Lancarkan i-Sayang, Pemindahan Caruman 2% Daripada Akaun Suami Ke Isteri


Kemudahan i-Sayang bakal dilancarkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja pada suku pertama 2022, lapor
 BERNAMA. Bagi meningkatan kesejahteraan rakyat Malaysia, Pengerusi Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata kemudahan ini membolehkan isteri menerima 2.0 peratus pemindahan caruman secara sukarela daripada akaun suami.

Selain daripada itu, KWSP juga akan melancarkan kemudahan dana persaraan iaitu i-Lindung yang membolehkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

“Inisiatif lain yang kami tinjau termasuk pendekatan berperingkat ke arah mewajibkan perlindungan KWSP yang sah kepada pekerja sektor tidak formal bukan pertanian.

“Kami juga akan menyokong skim caruman lebihan sukarela yang mana ahli-ahli boleh memaksa majikan untuk meningkatkan caruman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun,” katanya ketika berucap di majlis perasmian Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021 seperti yang dilaporkan BERNAMA.

Sumber: The vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih.