Penunggang Dan Pembonceng Motosikal Nyaris Maut Angkara ‘Kanvas Terbang’


Setiap kali kita berselisih dengan kenderaan yang lebih besar daripada kita, sama ada kita memperlahankan kenderaan beri untuk laluan atau memotongnya bagi mengelak daripada ‘insiden’ yang tidak diingini.

Pada lewat hari semalam tular satu rakaman video dashcam menunjukkan dua orang penunggang motosikal nyaris maut digilis oleh lori minyak apabila kedua-keduanya dibaluti dengan kain kanvas.

Pada awal rakaman video itu, kelihatan kain kanvas yang menutup bahagian belakang sebuah lori ‘berkibaran’ kerana ia tidak diikat dengan kemas. Tidak lama selepas itu, kain kanvas tersebut tercabut lalu terbang ‘membaluti’ dua orang penunggang motosikal yang berada di belakang lori tersebut.

Oleh kerana pemandangan penunggang motosikal itu terhalang, kedua-dua pemuda itu hilang kawalan lalu melanggar tayar sebuah lori minyak berhampiran dan kemudian terjatuh di tengah-tengah jalan.

Bagaimanapun dalam video tersebut kelihatan kedua-dua mangsa dilihat segera berdiri sebaik sahaja terjatuh dan lori minyak memberhentikan kenderaan di tepi jalan selepas perasan kemalangan tersebut. Namun lori yang menjadi punca kepada kemalangan tersebut dipercayai meninggalkan tempat kejadian.

Video yang tular di seluruh media sosial ketika ini telah mendapat perhatian orang ramai yang mengecam tindakan pemandu lori terbabit kerana tidak mengikat kanvas dengan kemas.

Pada masa yang sama, orang ramai turut berasa bersyukur kerana kedua-dua mangsa tidak mengalami kecederaan yang lebih parah atau kehilangan nyawa kerana sewaktu mereka melanggar tayar lori minyak dan terjatuh, nasib mereka ‘bagai telur di hujung tanduk’.

Di samping itu, orang ramai meminta agar penunggang motosikal agar sentiasa menjaga jarak sebagai langkah berjaga-jaga setiap kali ternampak lori seperti itu kerana pelbagai kemungkinan yang tidak diingini boleh berlaku.

Netizen juga mahu pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pemandu lori serta syarikatnya atas kecuaian mereka telah menyebabkan pengguna jalan raya lain terlibat kemalangan sehingga hampir meragut nyawa mereka.

Sumber: The Vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih.