Tiga Pekerja Diuji Positif, China Beri Amaran Wabak COVID-19 Pada Parcel


Pihak berkuasa 
China telah mengeluarkan amaran mengenai bungkusan yang berpotensi tercemar dengan wabak COVID-19. Amaran ini bukan sahaja hadir sebelum acara tahunan terbesar membeli belah dalam talian, tetapi selepas tiga pekerja di sebuah syarikat yang membuat pakaian kanak-kanak diuji positif untuk wabak tersebut, lapor Bloomberg.

Jangkitan itu ditemui di Haohui Ecommerce Co. yang berpangkalan di Hebei, wilayah sekitar Beijing. Perkhidmatan penghantaran bungkusan di dua bandar di sana – Xinji dan Jinzhou – serta bandar Shenze telah dihentikan serta merta. Pihak berkuasa China kini sedang menguji bungkusan dan memantau mereka yang terlibat dalam mengendalikan bungkusan tersebut.

Kira-kira 300 bungkusan telah diuji dengan semuanya mendapat keputusan negatif. Suruhanjaya kesihatan tempatan berkata sesiapa yang menyentuh bungkusan itu perlu menjalani ujian dan pemantauan COVID-19. Ujian sama turut dilakukan di sebuah daerah kecil di Guangxi, selatan China, di mana 16 bungkusan daripada syarikat itu dihantar seperti ‘rantaian mel berkaitan covid’.

Sementara itu, pihak berkuasa di Xilinhot Inner Mongolia telah meminta orang ramai yang membeli atau menerima bungkusan dari kedai pakaian lain pada bulan lalu untuk melaporkan kepada pihak berkuasa jika terdapat simptom COVID-19 yang dikesan.

Amaran ini hadir ditengah-tengah acara besar-besaran yang disebut ‘Singles’ Day’ yang bakal berlangsung Khamis ini. Acara beli-belah terbesar ini telah dipegang oleh Alibaba Group Holding Ltd. Sebanyak 500 bilion yuan (AS$78 bilion) berjaya diperoleh pada tahun lalu melalui acara ini sahaja.

Sumber: The vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih.