Wanita Israel Dipenjara Oleh Kerajaan Zionis Kerana Enggan Jadi Tentera, Sokong Rakyat Palestin


Wanita muda
 Israel, Shahar Perets kini sedang menjalani penggal ketiganya di penjara. Beliau telah ditangkap oleh pasukan keselamatan buat kali ketiga kerana enggan menyertai tentera sebagai askar rejim Zionis. Dalam e-mel yang dihantar kepada penyokong – individu yang enggan menyertai tentera sebagai protes terhadap pendudukan Palestin – Perets berkata dia baru-baru ini menghabiskan hari jadinya yang ke-19 di sebalik tirai besi penjara.

Menggambarkan keadaan di penjara, Perets berkata dia telah dilarang untuk menulis pengalaman dan penindasan sepanjang beliau di penjara oleh pihak berkuasa, dengan akses kepada pen kadangkala hanya sepuluh minit setiap hari.“Tentera tidak mahu saya menulis, bercakap atau berkongsi buah fikiran saya. Mereka cuba membungkam saya,” kata Perets, seperti dilaporkan Middle East Monitor.

“Membungkam penentang politik adalah sebahagian kecil daripada corak tingkah laku yang lebih ganas – membungkam perjuangan Palestin untuk hak asasi manusia di Tebing Barat dan Gaza,” katanya. Dalam temu bual dengan BBC, ia mendedahkan bahawa ibu bapanya menyokong penuh keputusannya untuk enggan berkhidmat dalam tentera Israel.

“Sesetengah orang memanggil saya pengkhianat atau mengatakan saya tidak peduli dengan orang saya,” katanya kepada BBC. “Saya memutuskan untuk tidak menyertai tentera kerana saya tidak mahu mengambil bahagian dalam penindasan berjuta-juta orang yang tinggal di Tebing Barat dan Gaza.”

Menurut undang-undang antarabangsa, hak untuk menolak perkhidmatan ketenteraan dengan teliti adalah berdasarkan Artikel 18 Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Sivil dan Politik, yang menjamin hak kebebasan berfikir, hati nurani dan agama atau kepercayaan.

Sumber: The Vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih.