Selepas Tersenarai Di NASDAQ, Grab Dilaporkan Berjaya Ambil Alih Jaya Grocer Holdings


Minggu lalu sememangnya menjadi detik bersejarah buat syarikat e-hailing terbesar Asia Tenggara iaitu Grab selepas berjaya menyenaraikan 
syarikat mereka di NASDAQ Dengan penyenaraian awam yang bernilai sekitar $39.6 billion (RM167 bilion).

Terbaharu, Grab pada minggu ini sekali lagi melakar sejarah selepas berjaya membeli Jaya Grocer Holdings Sdn Bhd selaku penawar barangan runcit premium di Malaysia dengan harga yang tidak diumumkan.

Dilaporkan Grab berjaya mendapatkan sebanyak 75% pegangan saham Jaya Grocer Holdings Sdn Bhd sekaligus menjadikan Grab sebagai pemegang saham terbesar syarikat berkenaan. Selain itu, Grab juga turut diberi pilihan untuk mendapatkan baki 25% saham Jaya Grocer menerusi sebuah perjanjian.

Untuk pengetahuan, Jaya Grocer sudah mempunyai sebanyak 40 rangkaian sekitar Semenanjung Malaysia di mana majoritinya terletak di sekitar Lembah Klang.

Pemilikan Grab selaku pemegang saham terbesar Jaya Grocer Holdings sekaligus bakal memberi peluang yang besar buat Jaya Grocer untuk terus berkembang dalam menjadi peneraju dalam segmen barangan runcit premium di Malaysia.

Sumber: The vocket

PERHATIAN Pihak Malaysia Sinar Harian tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum meninggaIkan komen anda disini. Malaysia Sinar Harian juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri Terima kasih.